“Wat is zelfliefde nu eigenlijk”

Zelfliefde is een hot topic, maar wat is het nou eigenlijk exact?

Als ik het even vanuit mezelf benader en de woorden uit elkaar trek is het liefde voor het Zelf, maar wat is dan het Zelf? Het zelf is best wel groots. En liefde voor je zelf hoe doe je dat dan?

Als ik het vraag aan chatGPT zegt die dit erover:

Zelfliefde is een diepgaande en zorgzame relatie met jezelf, gebaseerd op acceptatie, begrip, vergeving en compassie. Het omvat het waarderen van je eigenwaarde, het erkennen van je eigen behoeften en het koesteren van je eigen welzijn, zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel.

Voor mij is zelfliefde, leren om van jezelf te houden en jezelf alle liefde en warmte en support te geven die je nodig hebt en om gelukkig te zijn, zonder dat je daar iemand anders voor nodig hebt. Dat je op alle vlakken gelukkig bent en je goed voelt en dat je lekker in je vel zit.

Toch hebben veel mensen niet genoeg zelfliefde en dat komt vaak omdat ons dat op school nooit geleerd is. Het is geen vak wat gaat over zelfliefde dat zouden ze zeker moeten toevoegen 😍

Een vak waarin je de skills leert om van jezelf te houden. En dat je leert jezelf goed te keuren en te accepteren zoals je bent en waarin je leert dat je jezelf kan vergeven als je “fouten” maakt.

Meestal veroordelen we onszelf en zijn we streng voor onszelf. Alles moet perfect gaan en als het niet gaat zoals we willen dan slaan we onszelf vaak met een denkbeeldige zweep om de oren. Zelf bestraffing is dat.

Wat ik ook veel zie is dat mensen in relaties zichzelf ook vaak verliezen en heel veel liefde aan de ander geven en alles voor de ander doen, maar zichzelf vaak vergeten en op de laatste plaats zetten. Hierdoor vergeten ze om heel veel van zichzelf te houden, omdat ze zo op de ander gericht zijn.

Ikzelf merkte dat altijd dat ik dan zo gefocust was op de ander, dat ik zelf helemaal leeg liep omdat ik dus alle liefde aan de ander gaf in de hoop daar zelf ook liefde voor terug te krijgen.

Ik was dus niet bij mezelf aanwezig en kon ook niet bij mezelf blijven. Ik was liever met de ander bezig. Dit kan zowel gebeuren als je in een liefdesrelatie zit, maar ook zeker in diepe vriendschappen.

Als je dan weer even op jezelf bent en alleen bent voel je ineens dat je zo moe en leeg bent. Dat is wat er gebeurd als je dus niet genoeg bij jezelf bent gebleven en al je liefde aan de ander geeft.

Zelfliefde gaat ook over grenzen voelen en aangeven, zodat je energetisch opgeladen blijft en ook niet moe bent na contact met de ander. Dus dat je jezelf net zo veel liefde kan geven als dat je aan de ander doet. Dan ben je energetisch in balans en ook altijd vol energie.

Wat is zelfliefde voor jou? en kan jij goed bij jezelf blijven of ben je snel moe? Laat een reactie achter

#zelfliefde#vermoeidheid#energie#relaties#liefdesverslaving#liefde#spiritualgrowth#ondernemerschap#compassie#vergeving

Kristel helpt ambitieuze sensitieve ondernemers aan een vervullend en spetterend liefdesleven 

Follow me

Deel wat jij er over denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}